Leefstijl in de praktijk

Om inspiratie om te doen en te kijken hoe Leefstijl op de werkvloer werkt, ga ik graag op bezoek bij scholen die met Leefstijl werken.

Deze keer bezoek ik VSO de Isselborgh te Doetinchem en mag ik meelopen met de Leefstijl-en sova docent Marielle ten Broeke.

 

De leerlingen van de eerste klas kijken verheugd als we binnenkomen en gaan verwachtingsvol aan de grote tafel in het midden van het lokaal zitten. Midden op de tafel zet mevrouw ten Broeke een grote kom met heerlijke chips. Dan zegt ze dat ze iets vergeten is, even weg moet en zo weer terugkomt. De leerlingen van de eerste klas kijken elkaar verbaasd aan. Je ziet ze denken “wat moeten we met die chips“? Na een tijdje begint er iemand voorzichtig naar de bak chips te wijzen, een ander gebaart dat ze er niets mee te maken wil hebben, een derde leerling raakt de bak zo aan dat hij een eindje verder glijdt. “Zullen we wat chips pakken“? vraagt er één voorzichtig, “ze heeft niet gezegd dat het niet mocht”.“Nee, dat mag vast niet maar ik kan wel iets uit de zak pakken die op het bureau ligt“ zegt een slimme leerling.”Maar bij ons thuis hoef je nooit iets te vragen, als er iets op tafel staat mag je het pakken” zegt een meisje. Ondertussen heeft iedereen de bak al wel een keer aangeraakt, een enkeling gaat even met zijn neus boven de bak hangen en neemt een diepe teug. Dan komt mevrouw ten Broeke weer terug.“En, heeft er iemand aan de chips gezeten”?  wil ze weten.“Nee, niemand ? dat is maar goed ook want anders had er wat gezwaaid”, zegt ze boos. De leerlingen kijken haar geschrokken aan, dan begint ze te lachen en zegt dat het allemaal een test was. Dan vraagt ze aan alle leerlingen persoonlijk wat ze gedacht en gedaan hebben.

Welke keuze maak je, blijf je bij je eigen mening of laat je je toch meeslepen door de opmerkingen van anderen. Je ziet de leerlingen heel serieus nadenken over hun eigen gedrag. Een prachtige heldere introductie van het thema KEUZE MAKEN waar ze komende periode mee bezig gaan.

De kracht van ervarend leren wordt hier in een half uurtje gedemonstreerd.